Fri fragt over 800 DKK og 30 dages gratis returnering
Skandinavisk design & kvalitet
Bedømmelse på 4,6 og 720.000+ anmeldelser

Sådan vælger du det bedste mellemlag

15. november 2024

Et godt isolerende og varmt mellemlag kan gøre hele forskellen, når du er ude i koldt vejr. Uanset om du styrer stierne, præger pisterne eller bare muntrer dig i sneen, er det rigtige mellemlag dit hemmelige våben mod kulden. Hvilket mellemlag bør du vælge? Det afhænger af kropstemperatur, aktivitet og vejrforhold. Lad os se nærmere på de forskellige mellemlag.

Hvad er et mellemlag?

Mellemlaget er en vigtig del af det lagdelte system, man bruger under udendørsaktiviteter - for at holde varmen og beskytte sig mod vind og vejr. Mellemlaget sidder mellem basislaget og det yderste lag. Dets vigtigste opgave er at isolere og holde på kroppens varme. Det hjælper med at holde dig varm, når det er koldt udenfor

Udover at holde dig varm, hjælper mellemlaget også med at styre fugten. Det leder sveden væk fra basislaget og lader det fordampe udenpå. Det holder dig ergo tør og godt tilpas under fysiske aktiviteter.

Når du vælger et mellemlag, er pasformen helt afgørende. Hvis mellemlaget sidder for stramt, kan det både begrænse bevægelsen og komprimere isoleringen, så dets evne til at holde på luft og varme falder. Hvis mellemlaget omvendt sidder for løst, kan det skabe mellemrum eller åbninger, der lader kold luft trænge ind, så den positive effekt helt forsvinder.

Forskellige mellemlagsmaterialer

Fleece

Fleece er perfekt til mildere dage, hvor du vil holde dig tør og varm. Det er særligt velegnet til rigtigt intensive aktiviteter, hvor du sveder og har brug for åndbarhed og fugttransport. Men, når det er rigtigt koldt, kan den tykkelse, der kræves for at sikre tilstrækkelig varme, nærmest blive for stor og begrænse bevægelsen.

Fordele

  • Åndbar: Lader fugt slippe ud og holder dig tør.

  • Hurtigttørrende: Tørrer hurtigt, så du hverken føler dig kold eller klam.

  • Holdbar: Klarer både hyppig brug og vask.

Ulemper

  • Mindre vindafvisende: Kan kræve et ekstra, vindtæt lag, når det blæser noget.

  • Kraftigere end andre løsninger: Kan være sværere at komprimere og fylder mere i tasken.

Dunisolering

Dunisolering er den varmeste løsning, som også fylder mindst. Det gør dun til et rigtigt godt valg til aktiviteter i koldt vejr. Komprimerbarheden gør dun perfekt at pakke ned og er dermed fantastisk til kolde skiture, backpacking, vandreture i store højder samt lavintensive aktiviteter. Dun er dog ikke så effektiv under våde forhold, da de klumper sig sammen, når de bliver våde, og mister de isolerende egenskaber.

Fordele

  • Fremragende varme-til-vægt-forhold: Giver masser af god varme og vejer ikke ret meget.

  • Ekstremt komprimerbar: Fylder næsten ingenting, så det er nemt at have med i tasken.

Ulemper

  • Mindre isolerende, når det er vådt: Dun mister de isolerende egenskaber, når det bliver vådt. Det kan være en ulempe under fugtige forhold.

  • Kræver mere pleje: Skal håndteres omhyggeligt og vedligeholdes for at bevare volumen og effektivitet.

Syntetisk isolering

Syntetisk isolering passer til våde og kolde dage. Det fylder lidt mere end dun, men har til gengæld et højere varme-til-vægt-forhold end fleece. Det gør det til en alsidig løsning, når det fx gælder skiløb og snowboarding. Dets evne til at holde på varmen, når det er vådt, samt de hurtigtørrende egenskaber gør det til et solidt valg i uforudsigeligt vejr.

Fordele

  • Holder på varmen, selv når det er vådt: I modsætning til dun, bevarer syntetisk for isoleringsevnen, når det er fugtigt.

  • Åndbart: Lader fugten slippe ud og holder dig tør og godt tilpas.

  • Hurtigttørrende: Tørrer hurtigere end dun, så du undgår at føle dig kold og klam.

Ulemper

  • Tungere og fylder mere end dun: Selvom det giver god isolering, er det ofte tungere og fylder mere end dun.

  • Mindre komprimerbart: Fylder mere i tasken end dunisolering.

Mellemlags-funktioner, du bør kigge efter

Når du vælger et mellemlag, bør du se efter følgende funktioner, der giver god komfort, funktionalitet og alsidighed:

Tommelhuller: De forhindrer ærmerne i at glide op, når du bruger flere lag, og gør det nemmere at tage jakken på over mellemlaget.

Hætter: Mellemlagets hætter leverer ekstra varme og isolering til hoved og nakke. De kan dog føles lidt store i det, hvis selve jakken også har en hætte. Så bør du vælge mellemlag uden hætte, som er nemmere at lægge i lag. Desuden passer mellemlagets hætter sjældent i hjelmen, og kan sidde i vejen, når du står på ski, snowboard eller cykler.

Stretch: Sørg for, at mellemlaget er elastisk, især omkring skuldrene, så du kan bevæge dig frit.

Glat overflade: En glat stofoverflade betyder, at lagene glider let og ikke hænger fast i hinanden.

Alsidighed: Vælg mellemlag, der også kan fungere som yderlag, når vejret er mildt.

Lynlåse: Mellemlag med halve lynlåse er fantastisk, når du ønsker ekstra ventilation, uden at skulle tage hele laget af. Mellemlag med gennemgående lynlås er gode til hurtigt at tage af eller på, også under dine aktiviteter.

Veste: Veste varmer selve kroppen, og giver armene større bevægelsesfrihed.

Længde: Længere designs forhindrer mellemlaget i at kravle op, så der trænger kold luft ind i lagene.

Populære artikler

Hvilket baselayer skal du vælge?

Sådan klæder du dig på til skiløb

Vejledning til 3-lagsprincippet

Luk denne modal