icon-icon-checkmark-whiteFri fragt over 800 DKK og 30 dages gratis returnering
icon-icon-checkmark-whiteSkandinavisk design & kvalitet
icon-icon-checkmark-whiteBedømmelse på 4,6 og 700.000+ anmeldelser
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Isoleret tøj: dun kontra syntetisk

23. oktober 2024

Når du forbereder dig til eventyr i koldt vejr, kan valg af den rigtige isolering i dit tøj gøre hele forskellen. I verden af isoleret overtøj er der to hovedtyper af isolering, dun og syntetisk, hver med sine unikke fordele. Lad os dykke ned i detaljerne om dun og syntetisk isolering og undersøge, hvordan man holder sig varm under vinterudflugter.

image

Forskellige typer isolering

Dun har, med sit uovertrufne forhold mellem varme og vægt, længe været favoritten for dem, der søger letvægtsvarme. På den anden side giver syntetisk isolering pålidelig ydeevne, selv under våde forhold, hvilket gør den til et godt valg for eventyrere, der står over for uforudsigeligt vejr. Lad os se på fordele og ulemper ved hver af dem, så du kan vælge den bedste løsning til dine aktiviteter i koldt vejr.

Dunisolering

Dunisolering kommer fra de bløde fjer under maven på ænder og gæs, og det er fantastisk til at holde dig varm uden at tilføre meget vægt. Dette gør den fantastisk, når du er ude i tørt, køligt vejr og ikke vil have tungt udstyr. Dun fanger varm luft rigtig godt, og hjælper dig med at holde dig varm.

Men dun er ikke så gode, når de bliver våde - de klumper sig sammen og mister evnen til at holde effektivt på den varme luft. Hvis du opholder dig på fugtige steder, er dun måske ikke det bedste valg, medmindre du kombinerer dem med en vandtæt jakke, så de bevarer deres luftighed og varme.

image

Fordele

● Fremragende varme-til-vægt-forhold, hvilket gør den ekstremt let og varm.

● Komprimerer meget godt, hvilket gør den nem at pakke uden at fylde meget.

Ulemper

● Mister sine isolerende egenskaber, når de er våde og tager lang tid at tørre.

● Kræver særlig pleje ved vask og tørring for at bevare sine isolerende egenskaber.

Syntetisk isolering

Syntetisk isolering er lavet af menneskeskabte fibre, der efterligner den måde, som dun holder på varmen. Den forbliver også effektiv, når den er våd, hvilket gør den ideel til aktiviteter i fugtigt eller uforudsigeligt vejr. Den er også hurtigere til at tørre og generelt mere holdbar end dun, så den klarer slid bedre over tid.

Syntetisk isolering er også hypoallergen, hvilket gør den til et godt valg for alle, der er allergiske over for dun. Den er perfekt til våde klimaer og aktiviteter, hvor du måske bliver lidt mere udsat for vand, såsom snowboarding eller vandreture i områder med hyppig regn.

image

Fordele

● Bevarer varmen, selv når den er våd, hvilket gør den velegnet til fugtige eller regnfulde forhold.

● Tørrer meget hurtigere end dun, hvilket er en fordel i våde klimaer.

● Hypoallergen, hvilket gør den til et bedre valg for allergikere.

● Nemmere at pleje end dun.

Ulemper

● Tungere end dun, hvilket kan være en ulempe ved aktiviteter, hvor vægt er en kritisk faktor.

● Komprimerer ikke så tæt som dun, og kræver derfor mere plads ved pakning.

Hvor varm er den isolerede jakke?

Dun har typisk et højere varme-til-vægt-forhold end syntetisk isolering, hvilket gør dem lettere og alligevel varmere i forhold til vægten. For at måle en jakkes varme skal du overveje dens fyldvægt. Når det gælder dunjakker, skal du også se på fyldevne, som angiver, hvor luftige dunene er, og hvor godt de holder på varmen.

Hvad er fyldvægt?

Fyldvægt måler mængden af isolering, der bruges i en jakke og varierer afhængigt af typen af isolering. For dun er fyldvægten normalt angivet i gram og afspejler den samlede mængde dun, der er brugt. Den vurderes ofte sammen med fyldevne, som måler dunets loft og effektivitet. For syntetisk isolering er fyldvægten udtrykt i gram pr. kvadratmeter (g/m2), hvilket angiver isoleringens tæthed og korrelerer direkte med dens tykkelse og varme.

Hvad er fyldevne?

Den måler luftigheden eller loft af de dun, der er brugt i jakken, og angiver dermed kvaliteten. Højere fyldevne betyder, at dunene kan fange mere luft i forhold til deres vægt, hvilket giver bedre isolering, samtidig med at de er lettere. Fyldevnen ligger typisk mellem 500 og 900 kubiktommer pr. ounce (CUIN). Jakker med højere fyldevne er normalt varmere i forhold til deres vægt.

Designegenskaber påvirker også jakkens varme

Mens typen og mængden af isolering er afgørende for, hvor varm en jakke er, er dens design også vigtigt for at holde på varmen. En veludført jakke har smarte designelementer, der hjælper med at holde den varme luft tæt på kroppen og reducere varmetabet, så du holder dig varm og godt tilpas selv på koldere dage.

Ydermateriale: Jakkens ydermateriale er vigtigt for at blokere for vind og afvise vand, som begge kan reducere en jakkes varme dramatisk. En jakke med en vind- og vandtæt membran kan hjælpe dig med at holde varmen, især under våde og blæsende forhold.

Lynlåsbeskyttere: Lynlåse kan være svage punkter for varmetab. Jakker med lynlås-garage og stormklapper bag og over lynlåse hjælper med at forsegle varmen og blokere kulden.

Justerbare funktioner: Funktioner som hætter, der kan strammes, justerbare manchetter og snørekanter giver brugeren mulighed for at stramme jakken på kritiske steder, så den holder på den varme luft og forhindrer træk.

Pasform og plads til mellemlag: Jakken skal give mulighed for lag indenunder uden at være for løs. En jakke, der sidder for stramt, kan begrænse bevægelsen og reducere de isolerende egenskaber i lagene indenunder ved at komprimere dem, mens en jakke, der sidder for løst, kan lade varm luft slippe ud.

Du vil måske også kunne lide

Vejledning til 3-lagsprincippet

Les mer arrow icon right white

Hvilket baselayer skal du vælge?

Les mer arrow icon right white
×